Změňte to: 5x a šlus!

Posted on : | By : Martin Vanzura | In : , , , , , ,

Americký vězeňský experiment


Guvernér na to má dost síly Kalifornie je nejlidnatějším státem spojených států a již od roku 1994 zavádí experiment zvaný "třikrát a dost!". Osoby, které spáchají tři trestné činy mohou být odsouzeni na doživotí, nebo až na 25 let do vězení.


Místo aby v zemi zavládlo bezpečí na ulicích ale neustále stoupají počty vězňů. Vězni jsou doslova namačkáni v každém vězeňském koutě, spí na několika patrových palandách nebo na zemi.


V posledních dnech byl například odsouzen k sedmi letům Robert Ferguson za krádež balíčku strouhaného sýra. V jeho případě přihlédl soud k jeho psychickému stavu. Ferguson ztrávil z posledních 27 let celých 22 roků za mřížemi. Podle psychologů není schopen ovládnout své nutkání krást.


Jiný muž byl odsouzen na doživotí za držení 0,03 gramu metamfetaminu.


Vězení jsou drahé


Náklady na vězeňství se v Kalifornii zvýšily o více než půl miliardy dolarů ročně, avšak guvernér Arnold Schwarzenegger požaduje snížení této nedostatečné částky o 12 procent ročně.


Tento zajímavý experiment zdá se postupně spěje do tragického konce. Přeplněné věznice jsou časovanou bonbou, která potichu tiká.


Finanční krach Kalifornie má bezesporu svou příčinu v roce 1978, kdy republikáni prosadili populistickou doložku k zákonu, která předepisuje, že daně se nemohou zvyšovat. Požadavky na to, co má zabezpečit stát však neustále rostou.


Možné řešení se nabízí nahrazení nefunkční myšlenky třikrát a dost novou, progresivní myšlenkou 5x a šlus! Po spáchání pěti trestných činů by mohl být recidivista popraven. Kalifornie by tím ušetřila obrovské částky a možná by ji to pomohlo odpíchnout se od černých čísel, ve kterých se už velmi dlouho pohybuje.


Experiment který běží v Kalifornii bude jistě zajímavé sledovat.


Reklama: _________****


Roztroušená skleróza

O vzniku roztroušené sklerózy se toho ještě mnoho neví. Jedná se o nemoc, kterou jen u nás trpí přibližně deset tisíc pacientů. Doposud není známa žádná léčba, pokud nepočítáme nelegální samoléčbu s pomocí konopí .


Vědci zabývající se neurologickými problémy nyní přišli se zajímavým závěrem, ke kterému došli na základě statistického průzkumu více než 35 000 dětí…více